Hinta-laatusuhteeltaan verraton CPS-sarja on laajentunut käsittämään myös Galliumnitridi (GaN) teholähteet 90W – 300W teholuokissa ITE- ja Medical-sovelluksiin.

Teholähdevalmistajat kartoittavat jatkuvasti keinoja kasvattaakseen tuotteidensa hyötysuhdetta ja tehotiheyttä. Useat vuosien varrella saavutetut parannukset ovat johtuneet piihin perustuvien hakkureiden kehityksestä. Kehityksestä huolimatta piin ominaisuudet kuitenkin saavuttavat fyysiset rajansa, joten valmistajien on täytynyt etsiä toisenlaisia kehitysratkaisuja. Pienempien häviöiden ja nopeamman kytkennän ansiosta Galliumnitridin (GaN) käyttö transistoreissa sallii valmistajien sivuuttaa piin rajoitukset ja suunnitella kooltaan pienempiä ja hyötysuhteeltaan korkeampia teholähteitä.


GaN-transistorien edut

Galliumnitridi (GaN) on puolijohdeyhdiste, jolla on leveä johtavuus- ja valenssivyön välinen energiaero, minkä ansiosta se soveltuu perinteisesti teholähteissä käytettyyn piihin verraten selvästi korkeammille taajuuksille ja tarjoaa näin useita etuja. GaN-transistorin käyttö hakkurisovelluksissa kasvattaa hyötysuhdetta, pienentää powerin fyysistä kokoa ja laajentaa käyttölämpötila-aluetta, mikä tekee galliumnitridin käytön oivalliseksi teholähteissä ja muissa tehonmuunnos sovelluksissa, joissa korkea hyötysuhde, keveys ja pieni koko ovat toivottuja.


Pöytämalliset Galliumnitridi (GaN) AC/DC-teholähteet

Korkeampi hyötysuhde, pienempi fyysinen koko ja selvästi alempi paino ovat kaikki saavutettu GaN tekniikan avulla. Esimerkiksi 200W pöytämallisen teholähteen korkeamman hakkuritaajuuden ansiosta powerin kokoa on voitu pienentää alle puoleen ja samalla kasvattaa tehotiheyttä yli kaksinkertaiseksi. Tämän tuloksena powerin painoa on saatu pudotettua yli 30%. Lisäksi alentuneilla teholähteen, mm. hakkurin aiheuttamilla häviöillä saavutetaan jopa 95% hyötysuhde. Nämä pöytämalliset GaN teholähteet tarjoavat merkittäviä parannuksia niin hyötysuhteen, koon ja painon osalta perinteisiin piiperustaisiin teholähteisiin verrattuna.


Pieni koko

Galliumnitridi (GaN) pienentää hakkurin häviöitä sallimalla korkeamman hakkuritaajuuden ja korkeamman tehotiheyden. Nämä tekniset parannukset sallivat pienempien sisäisten komponenttien käytön, minkä ansiosta teholähteiden fyysistä kokoa voidaan merkittävästi pienentää. Pöytämalliset GaN-teholähteet tarjoavat kevyemmän vaihtoehdon sovelluksille, joissa mukana kannettava teho ja tuotteen esteettinen ulkonäkö ovat etusijalla.


Korkea hyötysuhde

Piipohjaisiin transistoreihin verrattuna GaN transistoreilla on alempi käytön aikainen resistanssi, mikä kasvattaa powerin hyötysuhdetta alentuneiden johtuvien häviöiden ansiosta. GaN-rakenteinen muunnin voi yltää 98-99 prosentin hyötysuhteeseen hyvin laajalla kuormitusalueella, mikä on erityisen tärkeää alhaisilla kuormitustasoilla, jolloin piipohjaisen muuntimen hyötysuhde saattaa pudota jopa vain 70 prosentin tasolle. Tuloksena GaN transistori on huomattavasti tehokkaampi kuin perinteinen piipohjainen transistori.


Vähemmän hukkalämpöä

Leveän energiavöiden välin ansiosta GaN materiaalit tarjoavat paremman lämpöjohtavuuden piihin verrattuna. Yhdessä korkeamman hyötysuhteen kanssa tämä sallii käytön korkeammissa lämpötiloissa ja tehokkaamman GaN-laitteiden jäähdytyksen pitäen teholähteen viileämpänä ja turvassa lämpötilasta johtuvista vaurioista.


CPS-sarjan GaN-teholähteet

GaN tekniikan ansiosta CPS-90W, CPS120W, CPS160W ja CPS-200W sarjat tarjoavat alhaisen, vain 0,15W tyhjäkäyntikulutuksen ja täyttää voimassa olevat CoC Tier 2, ErP Stage 2, CEC, DoE Level VI, Energy Star, NRCan & GEMS Level VI standardien energiatehokkuusvaatimukset sekä ICT- ja AV-laitteille sovellettavat IEC/EN/UL 62368-1 sekä IEC 60950-1 standardit. Kompaktiin koteloon voidaan valita joko C8, C6 tai C14 tuloliitäntä ja saatavilla ovat lähtöjännitteet 12VDC…56VDC.

CPS-200W-M sarja on mm. kotihoitolaitteille soveltuva standardin EN 60601-1-11 mukaisesti Medical-hyväksytty. Kompaktiin koteloon voidaan valita joko C8, C6 tai C14 tuloliitäntä ja saatavilla ovat lähtöjännitteet 12VDC…48VDC.

Sarjat CPS-250W-M ja CPS-300-M ovat puolestaan hyväksyttyjä sekä Medical-käyttöön standardien IEC/EN/ANSI/AAMI ES60601-1 (Edition 3.1) ja EN 60601-1-11 mukaisesti että ITE-käyttöön IEC/EN/UL 62368-1 mukaisesti. Kompaktiin koteloon on valittavissa joko C18 tai C14 tuloliitäntä ja saatavilla ovat lähtöjännitteet 12VDC…56VDC.